fredag 4 mars 2022

Böckerna jag läste ut i februari

Det hann bli sju utlästa böcker innan februari slog om till mars. Inte illa med tanke på att jag hade flera dagar i mitten av månaden så jag kämpade med huvudvärk och hade svårt att koncentrera mig på att läsa. En av dem har jag förvisso jobbar på sedan december, och en var som vanligt månadslång läsning, men det gör ändå att jag läst fem böcker "som vanligt", och det trodde jag kanske inte från början.
De utlästa böckerna ser ut så här om en lägger dem på hög, med först utläst överst och sist underst - precis som vanligt.


"Blod säljer" av Stephen King är en samling av fyra noveller av det längre slaget. Jag tyckte minst om den första, men den var inte dålig för det. Min favorit var titelnovellen "Blod säljer", som är en uppföljare på romanen "Outsidern". Läs den först. Betyget här blev 4/5.

"Dosan. Helga Gregorius berättelse" av Helena Sigander är ett försök att ge röst åt Helg från Hjalmar Söderbergs roman "Doktor Glas". Det funkade sådär, tyckte jag. Jag hade antagligen tyckt bättre om den utan anknytningen till "Doktor Glas", som är en av mina favoritböcker. Ändå dock en av de bästa julklapparna, bara därför att. Betyget blev 2/5.

"En ocean av kärlek" av Tahereh Mafi var mitt val till bokcirkeln Plejaderna. Jag hade hoppats på en inblick i hur det var att vara amerikansk muslim straxt efter terrordåden 2001, men fick mest en bok om ung kärlek. En ungdomsroman, och bedömdes som sådan. Alla gav den betyget 3/5, så medelbetyget blev detsamma.

"Midnattsbiblioteket" av Matt Haig var kanske lite för lång för sin idé. Hyfsat förutsebar, och lite av en självhjälpsbok förklädd till roman. Snäppet bättre än medel, så betyget blev 3,5/5.

"Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender" av Åsa Wikforss var min månadsbok i februari. En filosofisk granskning av fenomenet alternativa fakta, vad kunskap är och vad vi kan göra för att undvika desinformation. Jag hängde inte med på allt, men tycker att det här var en mycket intressant bok. Betyget blev 3/5.

"A poem for every winter day" i urval av Allie Esiri är precis vad titeln antyder. En dikt om dagen varje dag från 1 december till 29 februari. Eller - två dikter, en till varje kväll också. Det här gillade jag. Betyget blev 4/5.

"Ghostwritten" av David Mitchell blev februaris månadsbok. En episodisk roman om flera personer som sett till ytan inte har något gemensamt, men vars öden ändå vävs samman. Hade kunnat vara en novellsamling, utom på alla sätt det ändå blir en roman. Mitt betyg blev 4/5.

Jag har gjort en ganska stor läshög för mars, och jag tror inte jag kommer hinna med alla böcker i den. Å andra sidan brukat mars vara en stark läsmånad, så jag kanske överraskar mig själv igen. Hur det blev med den saken vet vi om en månad, ungefär.