lördag 26 mars 2022

"Billy Summers" av Stephen King

Äntligen färdig med alla mina julklappar! Jag fick "Billy Summers" i julklapp av älskade maken, och har sedan dess hindrat honom från att läsa den innan mig. Det var ju trots allt min julklapp, och då borde jag ha första tjing kan en tycka. Så för att han ska sluta sukta över min bok, var det hög tid att jag satte mig ner och läste den. Så det var precis vad jag gjorde.

Bildkälla Goodreads

Billy Summers är en väldigt skicklig prickskytt och lönnmördare. Han dödar inte vem som helst för pengar - de han sätter ett skott i måste vara onda. 
Nu har han bestämt sig för ett sista jobb och sedan avsluta sin lönnmördarbana och dra sig tillbaka. Han erbjuds ett lukrativt kontrakt, mer betalt än han någonsin fått förut. För det här är en riktigt ond man.
Men en sista stöt brukar sällan gå smidigt, och även i Billys fall verkar allt som kan gå fel, gå fel.

Jag vill verkligen inte avslöja för mycket av handlingen i den här boken, för jag tror det är bäst om en får närma sig berättelsen lite oförberedd. 
Jag trodde att det här skulle vara en ganska vanlig King, och bitvis är den det också. Men plötsligt tog berättelsen om Billy med mig på oanade äventyr, och alla svängar var jag inte alls beredd på.
Det förekommer en karaktär som jag till en början trodde att den kunde ha undvarats, men det finns inga onödiga karaktärer alls i den här boken. Alla gör sin grej, och blir viktiga i Billys berättelse.
Det förekommer mycket väntan i den här boken, lite av en försmak på pandemin som skulle komma - den här boken utspelar sig ungefär ett halvår innan världen stängde ner. Trots all väntan blir det aldrig tråkigt, därför att berättelsen har ett driv. 
Också - blink and you miss it - hänsyftningar till ett tidigare verk av King. Som helt plötsligt inte känns helt avslutat. Yikes!

Jag älskade den här boken. Det här är verkligen Stephen King när han är som allra bäst. Mitt betyg på "Billy Summers" blev 5/5. Årets första femma!