måndag 12 april 2021

"Den unge Werthers lidanden" av Johann Wolfgang von Goethe

Behöver den här boken ens någon presentation? Det känns som att det är en bok som alla åtminstone läst om, även om de inte läst själva boken. I varje fall när jag gick i skolan så var den en del av litteraturhistorien, dels som Goethes debutroman, men även för det inflytande den fick på den tidens ungdom. Vilket i sin tur ledde till att boken faktiskt förbjöds i flera länder, och Goethe himself tog avstånd från den på äldre dagar. 

Bildkälla Goodreads

Den unge konstnären Werther anländer till landsbygden. Här slår han sig till ro, lär känna lokalbefolkningen och blir så hänförd av landskapet att han finner det svårt att arbeta. På en bal blir han förälskad i den vackra Lotte - som redan är trolovad med en annan man.

Boken är skriven som en brevroman, och det kan vara en av de tråkigaste formerna av roman jag vet. Särskilt, som i det här fallet, det är en ensidig brevväxling. Det är alltså bara Werthers röst vi hör genom hela boken, inga svar från den han skriver till (vilket nästan uteslutande är vännen Wilhelm). Först i bokens avslutande del får vi in en annan röst, den från den påstådde förläggaren som redogör för Werthers sista tid i livet. Mycket tragiskt, minsann...
De flesta av oss vet väl hur det går för Werther. Drabbad av olycklig kärlek, och då Lotte en gång för alla avvisar honom, bestämmer han sig för att ta sitt liv. Min lekmannadiagnos är att han lider av en depression, men sådant existerade väl knappast på 1700-talet (eller i viss mån än idag).
Det är idag svårt att förstå hur den här boken skulle få en så stor påverkan på sin läsekrets. Många var de unga män som klädde sig som bokens Werther (i samma frack han hade när han första gången träffade Lotte), och det var mer än en som gjorde sig olyckligt kär i någon ouppnåelig kvinna. Kanske för att kunna ge henne det yttersta kärleksbeviset - skjuta sig själv.

Dessa stackars dumskallar ber jag om ursäkt för mitt betyg. Jag tyckte nämligen inte att det här var vidare värst bra, och hade det inte varit för bokens klassikerstatus och att den var Goethes debutbok och hur den påverkat både sin samtid och senare verk, så hade det blivit ännu lägre.
Mitt betyg på "Den unge Werthers lidanden" blev 2/5.