tisdag 6 april 2021

Bokhögen från mars

Det var nästan (men inte riktigt) så att jag glömde bort mitt månadsvisa inlägg om böckerna jag läste ut månaden innan. Fick helt enkelt lust att skriva om annat innan det var dags för det här. 
I mars läste jag ut sju böcker, varav en mest kan räknas som en bilderbok för barn. Förvisso ganska lång för att vara en sådan, men det tog ju inte lång tid att läsa ut den. Jag lyssnade även på en bok, så den egentliga siffran för mars kan väl anses vara åtta utlästa böcker.
Högen som sådan ser ut så här, i ordningen utläst uppifrån och ner. Ljudboken ej med på bild.


"Lille prinsen" av Antoine de Saint-Exupéry är en sådan där bok som jag har tänkt läsa jättelänge. Jag har hört att den ska vara så fantastiskt bra, lite filosofisk och bjuda på saker för både barn och vuxna. Och så, när jag äntligen kommer mig för att läsa den, så tycker jag inte om den. Jag gav den 2/5 i betyg.

"The Starless sea" av Erin Morgenstern blev mars favoritbok, och är den enda boken hittills i år som jag gett högsta betyg, 5/5. Om Zachary som lånar en bok och finner att han själv är med i den. Och vad som händer så han försöker få svar på hur det kan vara så, och hamnar i en värld av berättelser.

"The strange and beautiful sorrows of Ava Lavender" av Leslye Walton är ännu en sådan där bok som jag hört många personer lovorda. Den handlar om Ava som föds med vingar, och den olyckliga kärlek som verkar förfölja hennes familj. Jag blev inte  värst förtjust i den här boken heller, trots all hype. Även här slutade betyget på 2/5. Den hade ett vackert språk, dock.

"The Hobbit" av J.R.R. Tolkien är ljudboken jag lyssnade på, och den finns således inte med på bild. Hittade en dramatiserad uppläsning på engelska, och lyckades äntligen ta mig igenom den här boken, om än som lyssnad på när jag kunde göra annat. Gissa betyget? 2/5.

"Daughter of smoke and bone" av Laini Taylor är den första boken i en serie, och den gav så pass mycket mersmak att de andra böckerna är på väg hem till mig (minus den fristående berättelsen om några av bikaraktärerna här). Laini Taylor är bra på att bygga världar. Både sådana sprungna helt ur fantasin, men också riktiga, som den här bokens Prag. Betyget blev 4/5.

"Med hjärtat som insats" av Simona Ahrnstedt läste jag för att få en fantasypaus. Romance vet en liksom vad den går ut på, och Simona Ahrnstedt lämnar mig inte besviken den här gången heller. Lite förutsebar om en kan genren, men härlig ändå. Betyget blev 3,5/5.

"Balladen om sångfåglar och ormar" av Suzanne Collins är en prequel på Hungerspels-trilogin, men inte lika bra. Handlar om Coriolanus Snow i hans ungdom, och det är svårt att finna några som helst sympatier med en så pass avskyvärd karaktär. Även om vi här får se vad det var som gjorde honom sådan. Slutet räddade bokens betyg, som blev 3/5.

"Svindlande höjder" av Emily Brontë läste jag som månadsbok. Tredje gången gillt, hoppades jag på, men sanningen är att jag aldrig gillat den eller förstått dess kultstatus - särskilt inte som kärleksroman. Det blir ingen fjärde gång, och betyget hamnade på 2,5/5. 

Jag har redan hunnit läsa ut en bok i april, med det är Plejadboken så den kommer jag inte skriva om än på några veckor. Får se om jag kan hålla och/eller öka tempot den här månaden. Tror kanske inte det, men en vet aldrig.