fredag 16 april 2021

Säsongssammanfattning: Penny Dreadful, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning när jag skriver om tv.

Jag har tänkt titta på "Penny Dreadful" i flera år. Kanske inte riktigt ända sedan den kom, men snudd på. Och den här serien hade premiär i maj 2014, så det var som sagt ett tag sedan. 
Serien fick tre säsonger innan den lades ner, sammanlagt 27 avsnitt lite ojämnt fördelade. Jag har nu sett den första säsongens åtta avsnitt och väl kan väl säga såhär -  det var inte riktigt vad jag trott det var.
Jag hade nämligen fått för mig att serien utspelade sig i New York, vilket kan bero på att Josh Harnett är med. Men nej, vi är i London, året är 1891 och här vimlar det av välkända karaktärer från den klassiska skräcklitteraturen.

Bildkälla Pinterest

Favoritavsnitt: 1x01 "Night work" Skarpskytten Ethan Chandler blir rekryterad av den mystiska Vanessa Ives och upptäcktsresanden Malcom Murray, för att hitta en försvunnen person. De lockar också med sig doktor Victor Frankenstein. 
1x04 "Demimonde" Vanessa blir alltmer intresserad av Dorian Gray. Victor börjar arbeta med doktor van Helsing, och de två finner att de förstår varandra mycket bra. Fenton lockar sin mästare till Murrays hus.
1x07 "Possession" Sir Malcom, Ethan, Victor och Sambene har fullt sjå i flera veckor med att försöka fördriva det som tagit bo i Vanessa.

Favoritkaraktär: Vanessa. Och så gillar jag Victor Frankenstein en hel del.

Favoritpar: Okej om jag passar på den? Bra. Pass.

Bäst i säsongen: För mig som älskar den här mysrysliga skräcken från förr, så är det så klart jätteroligt med alla dessa karaktärer och referenser som dyker upp. 

Värst i säsongen: Avsnitt 5, "Closer than sisters", var förvisso ett väldigt bra avsnitt, men det hamnade inte på punkten här ovan för att det var så grafiskt jobbigt att titta på många gånger. Så kanske värst för alldeles för realistiska scener av hur mentalpatienter behandlades på den tiden.

Övriga kommentarer: Hur kunde det ta mig så lång tid att börja titta på den här serien? Silly me.